ПОВЕЖИ И ПРЕДСТАВИ – КЊИЖЕВНОСТ У ОКУ

Уобичајен

Посматрајући своје ученике и учествујући у њиховим биткама већ дуги низ година мапирала сам огромне проблеме на које наилазимо. Веровали или не, колико год да се генерације међусобно разликују,  проблеми су врло слични. Предрасуде, навике, оцене које не одговарају уложеном труду, испарцелисано, неупотребљиво и изузетно краткотрајно знање, амбиција изнад или испод могућности основа су свеопштег незадовољства. Не треба тражити кривца, треба ићи даље и тражити решење.

Током прошле школске године радили смо на пројекту МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНО И КРЕАТИВНО да бисмо научили себе и ученике да повезујемо садржаје из различитих наставних области. Учили смо да издвајамо кључне елементе који су носиоци веза и тако осигурамо квалитетније и трајније знање, адекватно уложеном труду. Прилагођавали смо се могућностима и афинитетима ученика и добили неке сјајне резултате које смо вам овде и представили.

Ове године смо наставили у истом правцу, али смо акценат ставили на алате за истраживање и предтављање резултата рада. Трагали смо за оним начинима учења и представљања који највише одговарају ученицима и теми. Израђивали смо мапе ума, временске осе, стрипове, постављали питања, писали есеје, грешили, поправљали набројено пута и, у једном моменту, проценили да је то наш тренутни максимум. Ти су резултати пред вама. И сваки следећи пут смо били бољи и успешнији. Испробали смо електронске алате, цртали руком, довијали се како смо знали и умели и створили нешто заиста лепо, не савршено, него лепо. Има места за даљи рад и напредак. Радићемо и напредовати, књижевна дела ћемо посматрати из свих могућих углова, сваки пут зрелије и дубље. Повезиваћемо мапе, осе, питања, есеје и стрипове у једну целину, потпуну, али отворену. Неки су то већ сада успели, а и остали ће. У оку ће се заискрити траг књижевности.

ПОГЛЕДАЈТЕ, ми смо уживали и учили, надамо се да ћете и ви.

Марио

Мапа за Чудесну справу Paja

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s